torstai 25. helmikuuta 2016

Linux Mint 17.3 asennus



Vanha viisaus älä korjaa, jos se toimii pätee oikeestaan kaikkeen, paitsi nörtteilyyn. Joten aikakuluksi ajattelin asentaa tähän rakkaaseen läppäriin Linux Mint 17.3 Rosa:n. Asennus on sinällään aiheellinen koska juurikin nyt on mediassa puhuttu paljon Windows 10 tietoturvasta, tai pikemminkin siitä mitä tietoja se käyttäjistä lähettää.

Linux (terminä väärä, koska linux on kerneli, mutta joo...)
käyttöjärjestelmänä on varsin toimiva ratkaisu, jos kyseessä on peruskone, jolla surffataan netissä ja katsotaan videoita / kuunnellaan musiikkia. Pelaamiseen en sitä ainakaan uusien pelien osalta suosittele, koska DirectX 11 ei ole vielä suoraan saatavilla eri distribuutioihin, linux jakeluihin.

Alkujaan linuxsissa minua kiehtoi sen vapaus, ilmaisuus ja muokattavuus. Mikään ei ole sille mahdotonta ja oikeastaan kaikki on mahdollista.
Itse taisin aloittaa FreeBSD;stä ja Mandrakesta (nykyisin mandriva)
mutta hyvin nopeasti huomasin Debianin sopivan omaan käyttööni paremmin, ja olihan varmasti kaikkien tuntema Ubuntu jo kolkuttelemassa linux-yhteisön ovia.

Oikeestaan mikään guru en ole tämän(kään) asian suhteen, mutta vuosien varrelle on mahtunut muutama linux jakelu, ja muutama omaan nolouteen rikottu käyttöjärjestelmä. Tällä hetkellä koneissani taitaa kuitenkin runnata enemmän linuxseja kuin Windowseja, se ainoa on puhelimessa.

No mutta asiasta kiinnostuneet saavat lisää tietoutta Ubuntu-yhteisöstä tai Linux wikistä. Molemmat luonnollisesti puhtaalla suomenkielellä.


Linux Mint asennus:

Tarvitset: 

Usb-tikun 2-8gb

Internetin

Uutta käyttöjärjestelmää haluavan tietokoneen.

 

Lataa Linux mint koneellesi

Lue kirjoittamani ohje boottaavasta usb-tikusta

(itse käytin tähän Unetbootin ohjelmaa)

Oletan, että Biosiin meneminen on tuttua puuhaa (kirjoitan tästäkin ohjeen)

Varmista vielä, että tietokoneesi on senlainen missä EI ole tärkeää tietoa. Varmuuskopioita kun koskaan ei voi olla liikaa. Suosittelen muutenkin pitämään käyttöjärjestelmien testaamiseen omaa tietokonetta, jota ei niin haittaa, jos tiedot häviää. Ohjeessa saattaa olla myös kohtia, joita en välttämättä muista kirjoittaa, joten tarkkana kuin porkkana. Mahdolliset virheet korjataan mikäli niitä ilmenee.

1: Aseta bios käynnistymään USB-tikulta
2: Asennus käynnistyy.
3: Valitse Kieli ja Langattomat yhteydet

4: Levyasetukset voi tehdä joka automaattisesti (käyttäen koko kiintolevyä
tai vaihtoehtoisesti osioimalla itse. Suosittelen automaattista asennusta. Mutta jos haluaa niin itseosioinnissa kannattaa ottaa huomioon asennettavan käyttökiintolevyn koko esim 300gb mount point /, swap osio esim 3gb ja Efi/Uefi osio 100mt



5: Tämän jälkeen asennetaankin aikavyöhyke, näppäimistön asetukset, ja käytäjätiedot.
6: Asennuksen aika riippuu tietokoneestasi, siihen menee noin 5-30min

Käyttöjärjestelmän käynnistyttyä se on valmis käytettäväksi. Ja suurin osa ohjelmista mitä normi datailuun tarvitsee on jo valmiina.

Jos ohje tuntuu epäselvältä, niin kaikenlainen palaute on aina tervetullutta.
Itse haluan, että mahdollisimman moni tutustuisi Linux käyttöympäristöön,
sen muokattavuuteen ja toiminnallisuuteen.

Seuraavaksi varmaan kirjoittelen ohjeet siitä kuinka BIOS-asetuksiin
pääsee käsiksi ja mitä sieltä pitää muuttaa, että tietokoneen saa käynnistettyä esim siltä Usb-tikulta.





 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti